AUSTRALIA vs. FINLAND

Tänkte att jag skulle kunna skriva lite om några skillnader mellan Australien och Finland. De största skillnaderna alltså.

TRAFIK:

Fordon
Alltså ja, största skillnaden är ju definitivt att bilarna kör på fel sida av vägen. På vänstra sidan. Det gör det svårt att ens gå över vägen när man måste kolla noga vilket håll fordonen kommer ifrån.. Bilarna är byggda på tvärtomviset också. (Kommer eventuellt köra bil nästa tisdag, så får då prova på det andra viset. Det är på en sandö så det gör det mycket lättare. Tur)

Trafikljus
Min åsikt av trafikljusen här är att deras syfte är att hålla fotgängare borta från vägen… Det lyser aaalltid rött, och sen grönt i 5 sekunder då. Tacka vetja Finlands trafikljus.

SHOPPING

Matbutiker
Woolworths är en av de största matbutikerna i Australien. De största butikerna har oftast mest självbetjäningssystem. Man skannar själv sina varor och betalar i automaten. Lättare än man tror men det tog nog en stund att förstå hur det funkar, haha. Och ja, frukten väger kassan, inga klisterlappar och knappar här inte.

Klädbutiker
Inte en endaste butik har jag sett här som också skulle finnas i Finland, och tvärtom. Tycker det är jättebra, då jag kommer ha kläder ingen annan har.
I byron bay var kläderna väldigt dyra, och vääldigt surf/bad/strand-inriktade. Brisbane och Surfer’s hade lite fler vanliga klädbutiker. Endast sommarkläder dock förstås.

MILJÖ

Natur
Alltså den största skillnaden är ju troligtvis i naturen. Även om jag mest vistats i städer märker man skillnad. Palmer, torra buskar och träd osv. Har även sett bambu och lite regnskogsaktig miljö.

Djur
Även djuren är annorlunda. Kängurun, stora ödlor, vilda fåglar, delfiner, maneter, valar, enorma fladdermöss, hajar, koalor, sköldpaddor…ja. Listan är lång.
Ödlorna finns överallt! Likaså vildkalkoner och andra galna fåglar, de går omkring på gatorna.. Har sett döda maneter, delfiner, valar och kängurun. Och fladdermöss som säkert hade över 40cm mellan vingspetsarna. Konstigt läte hade de också.
Inga spindlar, hajar eller ormar har setts till ännu. Som tur 😀

Klimat
Då det är vinter i Finland är det sommar i Australien, och tvärtom. Här håller det på att bli varmare varje dag, men topptemperatur just nu på 27-30grader. Städerna vid havet känns inte lika varma som en sommardag i Finland, kanske för att det blåser lite. På kvällarna kan man fortfarande gå ut med shorts och topp, fast vissa dagar vill man klä sig i långbyxor och långärmat. Jag gissar att det är för att jag är en snögubbe som fryser vid minsta lilla vind…så jo, jag har klagat på att det är kallt här. Ångrar säkert mina ord när jag är tillbaka till iskalla Finland.

Solen
Solen är väldigt stark här! Använder sfp50 men har ändå bränt mig lite ett par gånger. Saknar dock finländska somrars soltimmar, här går solen ner typ 6-7 på kvällen och upp efter 12 timmar kanske..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s