Chiapudding och nyttiga chokladbollar – recept

Fick förfrågan av Linda om att skriva recept på mina chokladbollar och även recept på chiapuddingen. Är väldigt svårt att skriva då jag inte använder recept utan kör mer på känsla.. Men man får pröva sig fram till vad som passar ens smak och tycke. Så här kommer det!NYTTIGA CHOKLADBOLLAR:

  • -4 stora tsk kokosolja(smält ca 3/4dl) går också med samma mängd rypsolja eller 50gram smör. Vet ej helt med smaken då (:  
  • 4 tsk kakao                          
  • 8 dadlar 
  • 1,5-2dl havregryn
  • 1-2msk kaffe(gärna varmt)

Smält oljan i en kastrull, blanda i kakaon. Dadlarna ska mixas. De blir till en stor klump men försök blanda om alla tre tillräckligt. I med havregryn, så mycket så du blir nöjd. Rör om tillräckligt och försök få det till en jämn smet, det blir lättare då kaffet är tillsatt. 

Ät smeten som den är, eller rulla till bollar. Om man vill kan man rulla i kokosflarn. Jag tycker bäst om när bollarna varit i kylskåpet en stund. (Eller ett par minuter i frysen då jag är riktigt snål 😉 )  

Blir det för torrt så tillsätt mer olja, kaffe eller en liten skvätt grädde/mjölk/vatten. Vill du ha det sötare så sätt lite socker i. Jag tycker själv mer om kakaosmaken och mina behöver inte vara så söta. Man får som sagt bestämma själv. För er som inte hört om chiapudding förut, så den gör man av chiafrön, som är den nyaste superfooden haha. Fröna innehåller massvis med omega-3, proteiner, magnesium, zink, kalium, järn och antioxidanter. En stor del är också fibrer, vilket gör att magen fungerar bättre och man längre hålls mätt. Chiafrön får man från matbutiken eller ekobutiken. 

Min åsikt är att man antingen gillar chiapudding eller så gör man inte det. Jag själv äter det helst med frysta bär, eller fruktbitar. Men man måste inte heller äta chiafröna som pudding, brukar själv sätta torra frön i smoothien eller på min yoghurt. 

Det här receptet är ännu svårare att skriva ut, då puddingen ser olika ut varje gång jag lagar den… Man får pröva sig fram med mängderna helt enkelt. 

Min CHIAPUDDING:

  • 2msk chiafrön
  • 1,5-2dl mandelmjölk

Häll allt i en skål, rör om och ställ i kylskåpet. Jag brukar tillreda den på kvällen, låta den stå i kylen över natten och äta som morgonmål. 

Jag har provat laga den med mandelmjölk, vanlig mjölk och vatten. Mandel är min favorit, men jag vet att många istället använder kokosmjölk, vilket jag ska prova någongång. 

Hoppas någon har nytta av recepten. Jag tycker de här är perfekta som morgon-mellan-eller kvällsmål. Nyttigt och gott. 

En reaktion på ”Chiapudding och nyttiga chokladbollar – recept

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s