När man är rädd för att resa 

Om ca 20 dagar åker jag iväg till andra sidan jorden. Min interrail i Europa är bara början på den stora resan. Mitt Australienäventyr förra hösten var en barnlek jämfört med vad jag kommer göra. 
När någon frågar var jag tänkt resa svarar jag bara ”Indien, Sydost-Asien och sen Sydamerika” – alltid med ett brett och lite stolt leende. Klart jag är stolt över att jag uppfyller min dröm om att resa, och att jag vågar fara iväg ensam till andra kontinenter. Men jag är ändå konstant orolig. 

Jag kommer kastas in i en helt annan värld. Obekanta språk, annorlunda kultur, annan mat och människor. Hur vet man att främlingen man träffar på gatan bara är vänlig eller är ute efter att råna en? Och hur hittar man till ett ställe när gatskyltarna består av tecken?

På många ställen jag kommer fara till kan befolkningen inte engelska. Hur kommunicerar man då, med teckenspråk?

Det sämsta är att jag kommer resa ensam, och göra allt på egen hand. Men å andra sidan är det också det bästa med min resa. Jag har valt att åka iväg ensam för att jag vill. Jag vill utmana mig själv, äventyra och få känna att jag klarar av saker. 

Vad många inte förstår eller tänker på är ALLT jag är tvungen att lämna bakom mig. Min familj, mina vänner, min vardag, hemlagad finsk mat, min sköna säng, hjälp och stöd i allt man gör, ett bekant språk och framförallt trygghet. De stunder då saker går snett är då man längtar hem allra mest. 

Men det viktiga är nog bara att tänka på hur mycket jag får i stället. Jag kommer se och uppleva 1000 gånger mera än nästa alla andra i min ålder, veta mer om hur världen fungerar och inte vara fast i den lilla bubbla man ofta hamnar i hemma. 

Det har alltid varit min dröm att resa runt jorden, och lära mig saker om människor och kulturer och levnadssätt. Jag ser fram emot min resa medan den samtidigt ger mig ångest och oro. Men det är väl bara att bita ihop och sätta sig på planet. 

(Jag har på senaste tiden kommit på lite närmare reseplaner. Det vill säga vilka länder jag gärna vill besöka och ungefärligt antal veckor och ordning. Skriver säkert ett skilt inlägg om det snart. Btw förlåt för romaninlägg..)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s