TAJ MAHAL

Ett av världens sju underverk – och jag förstår varför. Byggnaden är bland toppen i min lista över de vackraste ställen jag besökt. Helt magiskt! 

  

Klockan halv 6 på morgonen ställde vi oss vid den ena av tre ingångar för att börja köa, och vi var nästan längst fram i kön. Redan en halvtimme senare stod det hundratals personer bakom oss. Jag kan inte förstå hur tur vi hade, fick bilder med knappt några turister på alls, och vi fick se Taj Mahals dekorationsrubiner glittra i soluppgången. 

  
  
Lite fakta: 

– Taj Mahal är ett av världens sju underverk gjorda av människan.

– Byggdes under 20 år av dåvarande kungen, till sin fru som tyvärr dog innan monumentet blev klart. 

– Byggnaden är gjord av marmor, och är symmetrisk intill minsta detalj. Alla fyra sidor är identiska, och alla inristningar, stendetaljer och prydnad är exakta på motsatt sida. 

– Då de gjorde blommönster i marmorn (vilket inte var lätt) skulle varje litet streck vara exakt. Gick någonting ens lite fel började man om igen. 

– I fullmåne lyser byggnaden upp alldeles klarvit, och blommorna gjorda av rubin lyser röda. Samma blommor glittrar som guld i solens ljus från vissa vinklar. Exempel på bilden under om ni kollar noga. 

  

  
Under en hel dag besöker ungefär 35 000 personer Taj Mahal, vilket är en otrolig mängd! Så enligt mig finns det bara ett sätt man ska besöka stället på. Genast på morgonen. På dagen lyser solen, människorna står i kilometerköer, och på gården går alla runt fösta som en fårskock. 

Guide är nästan ett måste om du inte är jättepåläst förstås. Vår guide ville gärna hjälpa med fotandet och gav tips på fotovinklar osv. Så har en massa bra bilder att gå igenom sen! Spännande:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s