Saker att tänka på då man använder transport utomlands

Tänker ge er lite tips på saker att tänka på när man rör sig med olika transportmedel utomlands (främst u-länder, men vissa av tipsen är bra att ha i baktanke då man reser i tex Europa eller Australien). Vad som är bra att tänka på och saker att ha med sig. 

Handbagaget är din baby. 

Släpp inte ditt handbagage ur sikte. Där har du allt du behöver: pass, plånbok, telefon, kamera.. Tar färden en längre tid har jag alltid med mig tandborste, hårborste, extra kläder/sarong, snacks. Speciellt på nattbussar och tåg kan det vara bra att sova med väskbandet runt benet, eventuellt krama väskan. Är du paranoid så är säkerhet-deluxe att ha pengar och pass i en magväska under kläderna. Känn efter om transporten verkar osäker. Tyvärr kan man inte lita på alla främlingar. 

   
Så här kan en nattbuss se ut i Vietnam. Även om sängarna var små tyckte jag det var mycket mer bekvämt än vanlig buss. Väskan la jag bredvid mina fötter. 

AC = iskallt. 

I alla fall för mig som fryser som bara den vid minsta drag. Men bussar och plan med AC är inte varma, oavsett om det är plus 35 grader ute. Varje gång jag ska ta transport packar jag med långa byxor och en långärmad skjorta/rock. 

Drick tillräckligt med vatten. 

Åh, är själv så dålig på den här punkten.. Sitter man i en buss i 16 timmar räcker inte halvliterflaskan med vatten man hade med sig. Problemet i Asien är att bussen ibland bara stannar var 5e timme, så inte så kul att sitta där med behov av toa och inte kunna gå. Och ja, att på flygfältet köpa en svindyr vattenflaska lika mycket värd som en stor måltid är inte så lockande. Men det lönar sig, lovar. Att dricka vatten då man flyger förhindrar också jetlag.

 Edit   

Tips när man korsar en gräns. 

Usch, dessa gränser med sina regler och vakter och papper och ”säätände” på ren finlands(svenska). 

  1. Ha alltid med en penna, du behöver oftast fylla i papper. 
  2. Då du får ett visum har du en in-och utblankett (departurecard).  Tappa inte bort utblanketten under resan. Kan skapa problem.
  3. Vissa länder kräver en biljett ut ur landet för att de ska släppa in dig. Har själv blivit kollad flera gånger, speciellt på flygplatsen innan avresa. Kolla upp det innan. 
  4. Googla också vilka länder du får visum on-arrival till, och vilka länders visum som måste sökas i förväg. Finländskt pass är värdefullt, vi får lätt visum. 
  5. Ta det lugnt, tänk på att allt löser sig. 

Räkna med förseningar.

Ååh, stackars länder i Sydost-Asien som inte har en klocka. Tror inte jag åkt med en enda buss/båt som avgick i tid. Okej, överdriver kanske lite. Men räkna med att åka och anlända senare än planerat. Andas, chilla och ”det är inte hela världen”. 

Ta med eget toalettpapper. 

De flesta busstationer har wc. Men inget papper. Om du bryr dig om sånt så ta med eget. Kan va skönt att ha. 

Kolla upp priser, pruta. 

Jämför olika priser med olika bolag för att hitta det billigaste. Åker du taxi/tuk-tuk så försök få ned priset.

 Edit  Tuk-tuk i Indien. Det gäller att ha tålamod med de påträngande chaufförerna.   

Ibland går det inte att vara kräsen. 

Om du inte är en miljonär förstås. Ibland är bussarna skakiga, luktar konstigt, varma som en bastu, ibland kör chauffören som att han är full och ibland är du tvungen att dela bädd med en främling. Vissa gånger kanske du måste byta buss 3 gånger mitt i natten, det spelas högljudd vietnamesisk musik eller så ser buffématen vid rest-stopet ut att ha varit framme i 3 dygn(köp snacks). Ibland testas ens tålamod, men det är bara att acceptera att så här är det nu bara, och blir man alldeles upprörd och klagig är man nog på fel ställe. 

 Kambodjansk nattbuss. Även jag var tvungen att gå sidledes i gången, man undrar hur större människor klarar av deras bussystem..

Ibland lönar det sig att kolla upp tiderna. 

Det kan hända att man anländer mitt i natten på en tom tågstation i tron att man kan sova där över natten. Men nej, den stänger klockan 01 och utanför vandrar hemlösa och kriminella. Kanske ens buss oplanerat anländer 2 på natten när det är 10 grader ute och du inte har någonstans att sova. Yep, Been there done that. Kan löna sig att inte alltid ta billigaste resan eller i alla fall kolla upp stationen om det är safe att sova där. Men allt löser sig, kom ihåg det! Iaf lär man sig av misstag. 

Googla efter tips. 

Även om du vill vara unik och tänka outside the travellerbox så finns det alltid någon som gjort det innan. Dessutom vill de ofta skryta om det på forum på nätet: Jo, men jag är resevan så jag har minsann tagit lokalbussen, kostade bara 3 euro istället för taxi 30 euro. Jaha, bra för dig, you go glen coco, fast jo tack för tipset nu vet jag att det går att slippa till centrum billigt i alla fall. Så jag tycker det är bra, man får all information man bara vill ha genom att googla. 

Utnyttja dötiden. 

Eftersom jag varit tvungen att ta så många bussar och flyg som räcker en evighet (längsta hittills 42 timmar med buss-flyg-och väntande inräknat) har jag blivit van. Känner inte längre så stor tristess av väntande, det bara är. Försöker ändå få tiden att gå genom att lyssna på musik, skriva dagbok eller blogginlägg. Har man internet kan man lätt utnyttja dötiden genom att researcha sin nästa destination. Och ta vara på tiden du inte behöver göra någonting. Tänk på saker/problem du funderat på eller tänk på ingenting, det är inte ofta man har lugna stunder för sig själv när man reser. Ja, förutsatt att du reser ensam förstås. Har du sällskap så grattis, nu har du någon att störa hehe. 

   
Jaha, Det var en väldig mängd text här, massa tips… Har nån frågor btw är det bara att ställa i kommentarsfältet, älskar att ge tips om resor. 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s