Svar på några resefrågor

Samlade ihop några frågor jag fått i mitt kommentarsfält vid olika tillfällen. Har inget annat riktigt att skriva om, så tänkte att jag lägger ihop ett litet inlägg. 

Hej vad tog du för vaccineringar för din resa?? Blev det dyrt och hur mycket före tog du dem

Förutom de vanliga vaccinen man brukar få i skolan(stelkramp, polio..? Kanske nåt mer) så tog jag 3 doser av hepatit A/B, vilket man måste ha om man åker till Asien eller Sydamerika. De var cirka 50euro styck, plus en avgift för sjukskötaren på hälsocentralen. Så vaccin är definitivt en stor avgift. Men hepatitskyddet håller hela livet. 

Gula feber vaccin ska man ha då man åker till Syd- eller Central-amerika. Jag hann aldrig få den i Finland då jag hade feber och det var ett ”levande vaccin”, så vet inte vad den kostar här, rätt mycket tror jag. Jag fick den gratis i Brasilien, och på vissa flygplatser delar de ut gratis vaccin, men det kan vara ett lite jobbigt extra äventyr att hitta ett ställe. Vaccinet verkar först efter 10 dagar, och gula febern är väldigt farlig, men finns bara i typ regnskog och vissa städer. Man kan lätt googla var. 

Vill man vara extra säker kan man alltid ta rabiesvaccin(dock dyyyrt) och börja äta malariapiller. Gjorde inte nåndera, men det beror på var man tänkt resa. 

Snälla gör ett inlägg om hur din budjet för resan såg ut, hur mycket du använde per dag/vecka och hur mycket du hade från början samt tips för blivande backpackers + saker du lärde dig! Vill själv också resa om tre år !

Långa svar kommer men vi börjar med budget

Då man räknar ut sin budget ska man alltid lägga till lite då det alltid går åt mer än man skulle vilja, vilket också är helt okej. Man ska ju göra precis allt man vill när man en gång är på äventyr. I medeltal böt jag ställe varannan-var tredje dag, vilket alltså är rätt mycket. Då transport oftast är den största utgiften. Och jag reste också i tre olika kontinenter vilket betyder en massa dyra långa flyg. Så min budget för 8 månader totalt blev kanske 11-12000 euro ALLT inräknat. Vaccin, väska, kläder, flyg, och buss, tåg, sovplats och mat. Sen gjorde jag typ allt jag ville göra också när jag en gång var där. 

Mat medeltal 3-15euro/ dag. Hostel 5-15euro/dag. Räknade riktigt snabbt ut att jag i alla fall satt över 2600euro på flyg, vilket definitivt minskas mycket om man håller sig till en kontinent eller ett fåtal länder. Jag reste till 90% med buss typ, vilket tar längre och är jobbigare men enligt mig en stor del av resandet. Så budgeten minus flyg och inköp före resan var ca 30e per dag, allt inräknat. Nån dag är 10e och någon 60e om du gör en utflykt eller tar en buss nånstans. Låt inte min stora summa skrämma dig, resa går att göra med minsta lilla peng, det finns sätt, lovar! Så i veckan ca 200-250euro?

Tips: jo, finns oändligt mycket man kan tipsa om, svårt såhär i efterhand men kan göra lite punkter. 

1. Oroa dig inte. 

– Då du reser som en backpacker sover du oftast på hostel, vandrarhem. Det är vad de flesta gör. Du träffar människor, varje dag, många gånger behöver du inte själv ta kontakt med någon, trust me det kan kännas skrämmande i början. Men man märker snabbt hur lätt det är, det känns som att vara på läger varje dag. Folk älskar att ge tips om du är en ny resenär, de tipsar om ställen de besökt och de vill veta din berättelse, var du är ifrån, vad du sysslar med och vad dina planer är. Ni kan sitta timmar och tala om livet och du kan träffa någon på morgonen och ni bestämmer er föra att köra tillsammans till det där vattenfallet ni hört om, eller gå till stranden, eller hänga i hostelets bar på kvällen. Det är så lätt att ta kontakt då de flestas öppningsfraser är ”Hi where are you from?”  Eller ”what’s your name?”. Eller ”how long have you been travelling for?”. Kom ihåg dessa och du har alltid nån att tala med. Antingen träffar man resenärer på sitt rum man delar, i köket, i samlingrum, vardagsrum, tv-rum, vid poolen, eller på en utfärd eller guidad tour. Kolla recensioner på hostelet, om det är ett lätt ställe att träffa andra på. Men människorna är inte överallt, så man får lätt sin privattid om man bara vill. 

– Du har kanske hört om farliga händelser i ett land och är rädd för att åka iväg. Well, farliga saker händer också i Finland, och andra s.k ”trygga” länder. Så låt det inte stoppa dig. Säger någon åt dig att ”åk inte till Vietnam, där är farligt”, så ska du fråga personen om den själv varit där. Är svaret ja, hör dig för av minst 2 andra personer och fråga deras åsikt och erfarenheter, sen kan du bestämma dig. Är personens svar nej, tja… 

Men okej nu säger jag inte att man ska vara dum och åka till Syrien för att ”lika bra kan man bli överkörd här i Norden”.. common sense people!:) min poäng var att tro inte på allt du hör och definitivt inte låta småsaker stoppa dig, eller nån händelse som hänt för 15 år sen. Eller det att din kusins bekant hade kameran ur sikte när hon var i Thailand och någon tog den. ”Åk int ti thaikkuna di e ba tjuvar”… you see my point haha! 

2. Planera inte för mycket. 

Det mest roliga med att resa tycker jag är spontanitet och oplanerade äventyr. Och FRIHET! Oftast vet jag aldrig var jag kommer vara förrän dagen innan, och bokar buss och eventuellt boende då. Planerna ändras hela tiden mer eller mindre, och det är det som är så skönt, att bara ta allt som det kommer. Bra förstås att ha en översikt på vilka länder eller ett fåtal ställen man verkligen vill besöka, sådär bucketlist-aktigt. Och räkna typ 2-3 veckor här, nån månad där, blabblabla. Det går ändå aldrig som planerat så varför inte skippa stressen och slopa dagsplaneringen. Dock om man reser en två veckor är det förstås bra med lite mera research så man inte missar nåt viktigt. 

3. Just do it

Boka en enkelbiljett, åk iväg, ge det minst två veckor och kom hem om du känner det inte är din grej och inte just då. Men du vet inte förrän du testat! Ingen tvingar dig vara längre än du känner för det och man kan  få ut enormt mycket på bara ett par veckor om man gör det på rätt sätt! Genast då du är iväg känner du dig självständig, äventyrlig och självuppfyllelsen är nära. 

Saker jag lärt mig: 

Förutom att vara grymt självständig, bra på att vara själv, och en expert på att budgetera så har jag blivit mer social, öppen, förstående, glad, stressfri…(+100000 andra saker). Och egenskapen att njuta har jag tagit hem också, som att ligga under ett träd, se en solnedgång, gå på promenad, träffa barndomsvänner kan ibland göra mig väldigt lycklig och lugn. #hippienhanna hahah! 

Har också lärt mig att jag som har möjligheten att göra vad jag vill ska ta den. Det är inte alla som kan följa sina drömmar och inte alla som har möjligheten och friheten att välja sin egen framtid. Vi är väldigt lyckligt lottade. Man ska ta vara på det. 

Hoppas det svarade en del på frågorna, jag svarar jättejättegärna på fler, det är ett neverending topic, om jag säger så. Blev något lite vagt eller oklart för nån, skriv gärna en mer detaljerad fråga om du vill ha ett mer exakt svar. Svårt att skriva allt utan att det blir en hel roman. Och till dig som ställde frågan, all lycka till dig med ditt resande. Gör det absolut! 


mera inlägg om dina resor och framtidsplaner?

Som jag i tidigare skrivit vill jag gärna göra en kort resa till London(eventuellt om två veckor blir den av) och jag vill hälsa på Sofie i Bcn. Eventuellt i augusti kanske?:) Det blir också 4 nätter i Stockholm med Frida i slutet av juli. Och en hel semestervecka på Palma Mallorca med mitt kära och galna flickgäng! Amazeinngg 

Vad beträffar min höst så bestämmer jag inte det själv. 12 juli får jag svar från musikhögskolan i Malmö där det står om jag kom in eller inte. Galet när man tänker att det är 5-6 helt vanliga svensson-skånska personer i en jury som bestämmer hur min framtid kommer se ut. Kommer jag in blir det flytt till Malmö i höst, och jag börjar mitt studieliv, oklart för hur länge. 2, 3 eller 5 år vem vet? Kanske jag märker efter några månader att det inte är för mig och byter skola hösten 2017. Tar inte så mycket stress över saken. Kommer jag in så är det meningen att jag ska börja studera, låter typ ödet välja. 

Visar svaret ett ”tack men nej tack” ansöker jag om ett jobbvisum till Australien, och bokar en enkelbiljett. Där åker jag och jobbar i kanske ett halvår, längre? Sparar ihop pengar och reser eventuellt lite till i Asien. Längtar efter asien hela tiden! 

Nästa sommar vill jag gärna göra en långvandring, har funderat på en pilgrimsvandring(obs är inte själv religiös) som typ tar en månad och ligger i Frankrike och Spanien. Berättade det för en god resevän och han hade planer på att göra det nästa sommar också! Så det kommer bli vår grej. Hoppashoppas. 

Långt i framtiden har jag på min bucketlist att roadtrippa genom USA, hajka i Kanada och Alaska, resa i centralamerika och skydivea i New Zeeland. Andra länder jag vill besöka är Japan, Kina, Norge och Island. Gärna Myanmar och Indien igen, magiska länder<3 
Som sagt, långt inlägg men fråga gärna, älskar att ge tips om vad som helst haha. Borde bli lärare. Oh wait.. 

En reaktion på ”Svar på några resefrågor

  1. Åååh tack för svaren !! Ännu några frågor till: använde du wifi för att hålla kontakt med vänner/familj eller köpte du credit till telefonen där? Klarar man sig med engelska? Känns det bra att vara tillbaks till Finland eller lämnade du ditt hjärta ute i världen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s