Några till resefrågor och btw jag har bokat ett flyg

Jag ska fortsätta svara lite: 

använde du wifi för att hålla kontakt med vänner/familj eller köpte du credit till telefonen där? 

Under mina 8 månader på resande fot köpte jag totalt två simkort som höll typ 2 veckor var, annars använde jag wifi. Det var ett bra val att inte vara beroende av min telefon, jag använde den oftast bara på kvällen någon halvtimme om jag bokade hostel eller talade nåt smått med vänner. Ibland hade man dagar då man ville tala lite mer och ibland lämnade jag bort sociala medier flera dagar i sträck. Wifit räcker gott och väl, då det finns många ställen att hitta det på. Alla hostel har wifi, och vissa restauranger också. Man behöver det inte till mycket mer än att göra reservationer, researcha saker och hålla kontakt. Musik och kartor får man offline. Då jag hade tråkigt på bussar där man satt xx-antal timmar i sträck redigerade jag bilder, skrev blogginlägg eller i resedagboken eller skrev låttexter. Och bara funderade. Viktigt det där med att kunna klara sig utan sin mobil tycker jag. 

Klarar man sig med engelska? 

Beror på var man reser definitivt. Och klarar sig gör man väl överallt, teckenspråk och korta fraser man lär sig räcker långt. Största delen av europa går på engelska skulle jag säga, Frankrike, Spanien och Italien var för mig en aning svårare, och speciellt på landsbygden kan det vara utmanande har jag fått höra. Asien är så pass turistigt att där är det nog relativt lätt att ta sig runt med engelska. Att säga hej, tack och några siffror ville jag oftast ändå lära mig, och de använde jag varje dag, bara för att det är roligt och känns vänligt mot befolkningen. I alla asiens länder jag reste i hade nästan all befolkning åtminstone baskunskaper. 

Sydamerika är en annan grej. Färre turister och skolsystemet satsar kanske inte lika mycket på engelska och turism. Där talar nästan ingen engelska med dig, så du får lära dig de enklaste fraserna och skaffa appar som översätter. (Hjälpte mig i början i alla fall). Men man klarar sig absolut, då jag reste iväg kunde jag säga mitt namn, goddag och räkna uno,dos, tres typ. För mig var en av de bästa sakerna jag gjort där att ta spanskalektioner i Bolivia i två veckor innan jag fortsatte resa vidare, det underlättade så sjukt mycket och gjorde min resa roligare, då jag inte hade problem med att förstå vad de sa, vad skyltarna menade och jag kunde hålla enkla konversationer med lokalbefolkningen (Och jag lärde mig ett av de finaste språken på köpet). Så har du tid i s-a, ta absolut ens ett par lektioner. Men känner du inte för det är det helt okej, och jag träffade en massa resenärer som inte kunde spanska alls och klarade sig fint. Fast jag vet att jag fick mer ut av min vistelse där genom att lära mig spanska. Men no worries;)

Känns det bra att vara tillbaks till Finland eller lämnade du ditt hjärta ute i världen?
Just nu känns det helt bra, och har nog varit glad och nöjd största delen av min tid här hemma(snart 2 månader). Insåg nyligen att det säkert har med solen och sommaren att göra, kommer väl bli miserabel på vintern igen som vanligt om jag hålls här i kalla norden.. Och dessutom jag vet att det bara är två månader kvar i Finland innan nåt nytt händer, så det är ju inte så länge. Jag tar nog vara på precis alla dagar, och försöker göra allt det jag tycker om. 

Samtidigt som det känns okej att vara hemma vet jag att det inte räcker länge innan jag börjar längta ut igen. Vet att jag lite förträngt tanken på hur det känns att backpacka, och den frihet man har, för det är en tung tanke då man är hemma. Sen jag var 13 har mitt hjärta nog varit utomlands och äventyrslusten och nyfikenheten att upptäcka, och jag hoppas den känslan aldrig försvinner. Målet är ju att i framtiden kunna vara nöjd och balansera både vardag och spänning, inte ”settle for less”, inte sluta drömma och vilja se, men ändå njuta av en vardag med rutiner. 

Mina följande 5-10 år har jag nog planerat kommer bli fulla av resor och utmaningar, så om nån trodde jag skulle sluta efter mitt mellanårsresande så hade den nog fel. För mig är det ett livsval, och jag lever efter att göra det jag vill när jag vill. Ingen stress över framtiden för vem vet egentligen vad som händer om fem år. Man ska inte leva i framtiden, utan bara ta allt som det kommer och bara göra saker som man njuter av. Spännande att se vad som allt kommer hända. 

Och just det, på fredagen bokade jag ett flyg till London, så åker iväg om två veckor. Hade några dagar ledigt från jobbet och det blir 4 dagar tillsammans med en av mina bästa vänner som jag reste med i Kambodja och Myanmar. Han kom hem för ett par veckor sen efter sin 1,5 åriga resa och jag är såååå excited, varje dag talar vi om hur kul det kommer bli haha! En äkta reunion, så härligt!! 🙂 

2 reaktioner på ”Några till resefrågor och btw jag har bokat ett flyg

  1. Här kommer en till fråga: visum i Asien? Har du tips på bra sida där man hittar vilka länder man behöver ha visum i och inte? Skaffade du alla visumen före du reste hemifrån eller går det att ta dem efterhand? Har sådär smått börjat planera mitt backpackande i Asien till hösten men det här med visum är så krångligt tycker jag!

  2. Mera frågor, haha: Kände du dig ensam eller uttråkad? Hade du planer för varje dag, eller chillade du bara för det mesta? Hur tvättade du kläder? Hur mycket kläder hade du med dig? Hade du dator med dig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s