Mer resefrågor del 3

Frågor om min resa fortsätter ploppa upp, skitkul tycker jag. Keep ‘em coming! Förövrigt planerade jag starta min reseblogg nu på söndag, mån eller tisdag då jag ska bo i Helsingfors hos Frida när hon är i Sverige. Kommer bli såå skönt, har ledig från jobbet så passar på! Så genast när den är klar meddelar jag er! Kommer bli personliga inlägg men med mycket fakta, tips och inspo. Nåja, nu kommer lite frågor och svar: 

visum i Asien? Har du tips på bra sida där man hittar vilka länder man behöver ha visum i och inte? Skaffade du alla visumen före du reste hemifrån eller går det att ta dem efterhand? Har sådär smått börjat planera mitt backpackande i Asien till hösten men det här med visum är så krångligt tycker jag!

I feel you. Visum är krångliga grejer..Då jag googlade visum var det ofta reseforum som hjälpte mig, viktigt bara att kolla att sidan är up to date. Men här ger jag en gratis visum-guide till ställena jag besökte;) 

Thailand: En månads turistvisum gratis. Man får ett s.k Visa on arrival, vilket betyder att man fyller i en blankett och får en stämpel i sitt pass. Man kan åka ut och in ur landet 3 gånger under ett år(om jag minns rätt). Åker man in med flyg blir det 1 månads visum till och åker man landvägen får man två veckor. Att åka ut och in bara för att få visumet förnyat kallas att göra en visa run och används mycket av resenärer som jobbar i landet. 

Vietnam: Som skandinavier får man ett 2 veckors visa on arrival, och vill man stanna en månad ska man fixa det online i förväg. Då kostar det lite.

Kambodja: visa on arrival tror jag räcker 1 månad, men man måste betala ca 30dollar. Så antingen växlar man pengar till dollar innan man åker(obs viktigt!) eller så fixar man visumet på nätet före för att slippa strul. 

Bali och resten av Indonesien: visa on arrival är 3 månader tror jag? Ibland är man tvungen att betala men då vi åkte dit var det gratis av någon orsak. Bankautomat fanns på flygfältet, men är man osäker kan man ju alltid växla innan. 

Indien och Myanmar kräver att man bokar och betalar visum på förhand. Jag minns då jag bokade Myanmarvisumet och det skulle ta 24-48h innan det blev godkänt, det var en fredag vilket betydde att om vi inte skulle fått visumet den dagen skulle det säkert gå hela veckoslutet också.. Sent på kvällen fick vi svar, och genast sprang vi till bussen, bokade en nattbuss till Bangkok och därifrån flyg till Myanmar. Hahha, vi var så lättade! Indiens e-visum är 1 månad(billigare och lättare), turistvisumet 3 månader men det ska fås genom ambassaden i det land du är i innan, eller hemma. Myanmar visum 1 månad. 

Malaysia: Fick ett visum då jag mellanlandade och var tvungen att checka in igen, 3 månader gratis visa on arrival. 

Här kommer lite tips jag kopierat från ett annat inlägg jag skrivit:

Tips när man korsar en gräns

 1. Ha alltid med en penna, du behöver oftast fylla i papper.
 2. Då du får ett visum har du en in-och utblankett (departurecard). Tappa inte bort utblanketten under resan. Kan skapa problem.
 3. Vissa länder kräver en biljett ut ur landet för att de ska släppa in dig. Har själv blivit kollad flera gånger, speciellt på flygplatsen innan avresa. Kolla upp det innan. 
 4. Googla också vilka länder du får visum on-arrival till, och vilka länders visum som måste sökas i förväg. Finländskt pass är värdefullt, vi får lätt visum. 
 5. Ta det lugnt, tänk på att allt löser sig. 

Går ditt visum lite över tiden är det inte hela världen, det tillkommer bara en liten avgift per dag. Lycka till med ditt resande!!  

Kände du dig ensam eller uttråkad? Hade du planer för varje dag, eller chillade du bara för det mesta? 

Hmm, vi börjar från början då. Ensam och uttråkad? Tja ibland ju. Sitter man ensam i en buss som räcker 14 timmar så är det  ju inte direkt höjdpunkten på resan. Men jag är bra på att uppskatta småstunderna också, så 99% av tiden på resan var jag glad och nöjd skulle jag säga. Men det fanns två stunder som jag inte gillade, vilket alla andra resenärer kan hålla med om. Den första är när man lämnar ett ställe, måste säga hejdå och fortsätta iväg ensam. Den andra stunden är då man anländer till ett nytt ställe, ska ta sig till hostelet på nåt sätt, checka in och lämna väskan på rummet, och där är man sedan ensam.  Ibland är det dock härligt om man hittar nån att umgås med genast då man kommer fram. 

Planer för varje dag eller mest chill? Nej, varje dag hade jag inte planer. Ibland hade hostelet någon tour eller aktivitet som man kunde delta i, eller så hängde man på vad andra backpackers gjorde, ibland googlade jag top 10 saker man kan göra på stället jag var då och så gjorde jag bara det. Oftast då jag kom till ett nytt ställe satt jag musik i öronen och gick runt på stan, eller ön eller byn osv för att få en känsla av stället. Ibland gick jag runt hela dagar om jag kände för det. Klart jag chillade rätt många dagar, men oftast blev jag för rastlös om jag låg på stranden eller i en hängmatta hela dagen så nåt gjorde jag i allafall. Min favoritsyssla var att upptäcka, klättra upp på berg och stenar, promenera runt, se på människor och hus och sitta i parker. Helst gjorde jag det ensam ifall jag fick välja. #lonewolf. Men ibland är det såå härligt att uppleva saker tillsammans med någon annan ❤

Hur tvättade du kläder? Hur mycket kläder hade du med dig? 
I Asien och Sydamerika är det såpass billigt att föra kläderna till ett tvätteri, de tar några euro per kilo, så varje tvätt var kanske 2-5euro, och man får väl tvätta hur ofta man vill. Jag tvättade kanske varannan vecka? (Lazy haha). Underkläder och sportkläder som torkar snabbt kan man tvätta i handfatet, det gjorde jag ibland. Det kan man nog göra med alla kläder om man bara vill, men för mig var det så bekvämt att få en påse med rena och vikta kläder så betalade gärna den lilla summan. 

Min väska totalt då jag åkte iväg var kanske 8-10kg allt inräknat. Packningslista till asien: Ett par träningsskor, sandaler och flip flops. Ett par jeans, ett par leggings, lösa byxor, tre shorts, en kjol, 2 träningstoppar, 2 t-skjortor, 3 toppar,underkläder för kanske två veckor(de tar så lite rum) och 5 par strumpor. Två bikinin och handduk. En tunn rock, H&Ms gråa långärmade träningsfleece och en tunn långärmad skjorta. Tror det var allt. Till Sydamerika tog jag bort några shorts och en bikini och satte till lite varmare kläder, där är klimatet mycket kallare, så bergigt. Man ska definitivt lämna rum i väskan för saker man köper eller samlar på sig. En tumregel är att plocka fram det man tänkt ta med sig, ta bort hälften och se till att lämna minst en tredjedel tomrum i väskan. Svårt, kan jag säga..


I Bolivia var det lite kyligare, så där var det bra att ha tröja och mössa. De köpte jag på plats. 

Hade du dator med dig?

Nej, allt jag använde var min telefon. Och hostelen har ibland datorer till låns, och så fins det internetcafén vissa ställen om man behövde det. Några gånger reste jag med personer med dator, och visst var det behändigt och skönt att se på film då man åkte buss, man bokade lätt saker, flyttade över bilder och hade inte tråkigt i alla fall. Men för mig skulle det inte innebära så hemskt många positiva saker. Om jag haft en dator med mig skulle jag lättare blivit avskärmad från verkligheten, så istället för att sett på film timmar i sträck i bussen skrev jag sånger, funderade på allt och ingenting och lyssnade på musik och beundrade naturen. Istället för att chatta med vänner över facebook var jag ute och träffade nya vänner irl. Jag blev mera medveten om nuet och dessutom hade jag inte en sak till att oroa mig över att någon stal.. 

4 reaktioner på ”Mer resefrågor del 3

 1. Ååh vad bra, tusen tusen tack för svaret med visumen!! Det är ju typ precis de hör länderna jag tänkte åka till, så verkligen toppen att få det på klart! 😀

  • Inga problem! Kan löna sig att kolla upp det snabbt att allt stämmer, var ju ändå ett halvt år sen jag var där. Det kan vara bra att ha med ett passfoto i väskan, har hört om folk som behövde det till visum. 🙂 wihu lycka till!

 2. Tog du kosmetik med dig, hur mycket isf?
  Hade du väskan med dig till flyget?
  Läste du böcker medan du reste? Fanns det engelska böcker i Asien/Sydamerika?
  Hur visste du var det var ”tryggt”? Stötte du på situationer som kändes farliga/jobbiga?

 3. Hur vågade du åka ensam iväg på ett sånt äventyr? Funderar själv mycket på att åka, och de vänner som också är äventyriga av sig har alla planerat att studera i höst. Att åka ensam är ett skrämmande alternativ för mig som inte alltid är så social.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s