Att resa själv

Fick ännu en fråga i kommentarsfältet om hur jag fick modet att våga resa själv. Så tänkte skriva ett inlägg om det. 

Att jag reste ensam ut i världen är det bästa jag gjort i mitt liv. Och det bästa jag har gjort för mig själv. Och jag rekommenderar det för alla att åtminstone pröva på en gång i sitt liv! Antingen gillar man det eller så är det inte ens grej, men man kan omöjligt veta i förväg. 


Eftersom jag reste ungefär lika länge ensam som tillsammans med någon annan hann jag ganska lätt märka alla skillnader. Och även om jag älskar båda sätten lika mycket är det ändå nåt speciellt med att klara sig på egen hand. Här kommer enligt mig de största fördelarna:

SJÄLVSTÄNDIGHET. Det finns ingen som säger åt en vad man ska göra och när. Ingen att kompromissa med eller vara tvungen att vänta på om morgnarna. Total frihet. Vill jag ta en morgonlänk gör jag det. Vill jag äta pannkakor till middag gör jag det. Känner jag för att klättra upp till en viewpoint eller sova på stranden eller gå ut en kväll gör jag det. Vill jag stanna längre ett ställe eller åka vidare redan samma kväll är det det jag gör. Man blir bättre på att fatta beslut och fundera själv. 

MAN BLIR MER SOCIAL. Man har ju inget annat val liksom. Förr var jag faktiskt rätt blyg, hade ibland svårt att ta kontakt med nya människor men visste att jag inte var den personen egentligen. När jag började resa blev jag mer mig själv. Det finns inga spärrar, det finns inga skillnader mellan resenärer, ingen är indelad i grupper och ingen blir utstött för att den t.ex klär sig annorlunda. Däför älskar jag att träffa resemänniskor, även om man är totalt olika på alla sätt finns det ändå en sak gemensamt som kopplar en samman. Nyfikenhet, äventyrslust, och kärleken till att ta sin väska och dra iväg. 

MAN TRÄFFAR FLER MÄNNISKOR. Detta är förstås olika från person till person, vissa människor som reser tillsammans är hur sociala som helst och träffar  nya personer varje dag. Enligt egen erfarenhet är det inte så lätt ändå, man blir bekväm med sin reskompanjon och man klarar sig bra att bara umgås med varann. Vilket också är skönt förstås, man är aldrig ensam. Men jag vet att jag aldrig skulle ha kommit så nära vissa människor som jag gjorde när jag reste ensam, och den tanken tänker jag ofta. 

MAN BLIR VÄN MED SIG SJÄLV. Eftersom man är tvungen att stundvis vara totalt ensam med sig själv och sina egna tankar hinner man också reflektera över allt, hur man är, vad som hänt en och vad man vill i sin framtid. (Kan eventuellt också bara va jag då jag analyserar precis allt och tänker 24/7 haha). 

Men man lär känna sig själv, man uppskattar allt man klarar av och man känner hur bra man är som kan lösa problem själv, ta sig från ett ställe till ett annat, och kunna göra saker man tidigare bara drömt om. Och man lär sig bli bekväm med att vara på egen hand. För i slutändan är det också nåt som är så otroligt viktigt i resten av livet, kunna vara själv och ta hand om sig. 


Och på frågan om hur jag vågade? Tja, egentligen var jag ju skiträdd men jag bokade bara ett flyg och sen var det för sent att ångra sig och övertänka det haha. I början är man förstås lite mer osäker, det är något nytt och främmande, men det går snabbt om. Efter att jag prövat på det första gången, 6 veckor i Australien, var jag fast. Och kommer definitivt inte sluta resa ensam. 

Som jag sa så älskar jag att resa tillsammans med någon, men personligen vet jag att jag fick ut mer av mina stunder ensam, jag lärde mig mera och utvecklades enormt. Så var inte orolig! Det är befriande att inte behöva vara beroende av någon, och åtminstone hälften av de som backpackar gör det ensam, i alla fall vid någon stund, det är hur vanligt som helst! Go for it! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s